Tuesday, August 2, 2011

Buat yg bergelar anak.....................................

aku juga bertasbih pada Allah......................


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah S.A.W bersabda bahawa seekor semut telah menggigit seorang Nabi. Kemudian Nabi tersebut memerintahkan supaya dibakar sarang semut tersebut. Lalu dibakar dan terbakarlah sarang sebut bersama sekalian semut di dalamnya. Maka Allah mewahyukan kepadanya, "Adakah hanya kerana seekor semut menggigitmu maka engkau memusnahkan keseluruhan umat yang sentiasa bertasbih kepada Tuhannya?" -Hadis Riwayat al-Bukhari, Abu Daud, An-Nasaai dan Ibn Hibban.
Melalui hadis yang ringkas ini, jelaslah bahawa membunuh semut dengan sengaja adalah dilarang sebagaimana dilarang membunuh haiwan lainmelainkan jika binatang atau serangga tersebut membahayakan contohnya lipas, tikus, ular dan sebagainya.
Di dalam hadis ini juga Rasulullah sebenarnya mahu menegaskan bahawa semua haiwan termasuk haiwan sekecil semut turut bertasbih kepada Allah S.W.T. Maka siapalah kita untuk membunuh mereka sesuka hati tanpa sebab?
Sebelum disyariaatkan oleh Nabi Muhammad S.A.W hukum membakar sarang haiwan adalah dibenarkan namun setelah disyariaatkan oleh Rasulullah S.A.W, perbuatan tersebut termasuk di dalam antara perbuatan yang dilarang dan tidak disukai oleh Allah.
Sumber tazkirah ringkas: 101 kisah dan pengajaran daripada al-Quran dan Hadis oleh Ustaz Zahazan Mohamed

kekal angun dan segar.............

 Tahukah anda buah-buahan sebenarnya mampu dijadikan sumber untuk menyerlahkan penampilan yang menarik selain mengekalkan tahap kesihatan yang optimum? Malah rasanya yang manis dan harganya yang murah juga menyempurnakan diet anda memandangkan ia mudah didapati.
Oleh itu, buang sahaja makanan snek yang tidak menyihatkan dan gantikan dengan buah-buahan bermula hari ini!
 Jenis buah : magga,betik,tembikai,
starwberi,nanas,kiwi dan
buah-buahan sitrus
Khasiat vitamin : c 
Simptom seperti lemah otot, kesan lebam,
gusi berdarah, tekanan dan keletihan, mampu diatasi dengan menambah sumber Vitamin C dalam tubuh badan. Buah-buahan yang mengandungi Vitamin C sekaligus membantu anda memulih dan menambah tisu tubuh badan selain memantapkan sistem imunisasi. Lebih menarik, untuk mencerahkan lagi kulit wajah, Vitamin Cadalah jawapannya.

 Jenis buah-buahan : tembikai susu,
Pisang,keledek,apricot
Labu dan pic
Khasiat : vitamin A 
Jika anda mengalami rabun mata terutama rabun malam dan cirit-birit, Vitamin A adalah sumber penyelesaian terbaik. Kandungannya yang membantu memulihkan masalah penglihatan, Vitamin A juga mampu melawan penyakit. Untuk memudahkan anda, pilih buah-buahan yang berwarna merah, oren atau kuning kerana kandungan Carotenoids di dalamnya boleh bertukar kepada Vitamin A ketika proses penghadaman berlaku.

Jenis buah-buahan : epal,anggur,buah ara,prun,jambu dan kismis
Khasiat : serat
Impian untuk memiliki tubuh badan yang langsing boleh menjadi realiti jika anda mengamalkan buah-buahan yang kaya dengan serat. Ini kerana serat yang dimakan boleh membuatkan anda terasa kenyang namun pada kalori yang rendah! Serat juga membantu anda melawan penyakit kanser, menurunkan tahap kolestrol dan tahap gula dalam tubuh badan. Tidakkah ia baik untuk mengelak penyakit seperti jantung dan kencing manis?
 
Jenis buah-buahan : pic, buah ara,
pisang,nanas,avocado,
tamar,
limau manderin
Khasiat : protein
Tentunya anda sukar untuk percaya bahawa buah-buahan juga mengandungi sumber protein!
 Jadi, pelbagaikan lagi jenis makanan yang diambil untuk menambah kandungan protein dalam tubuh badan. Protein adalah nutrisi terbaik untuk
 mengatasi masalah seperti keguguran rambut, pening kepala, kesukaran untuk tidur mahupun kulit kering. Lebih menyeronokkan, anda boleh menyediakan salad buah-buahan sebagai makanan snek baru kala menonton televisyen mahupun ketika di pejabat!Jenis buah-buahan :
 kismis,apricot,
buah ara,
avocado,strawberi 
pisang,
dan buah mangga
Khasiat : potasium

Potasium adalah satu lagi nutrisi yang baik untuk mengekalkan tahap air dan asid dalam sel tisu juga membantu menguatkan otot. Oleh itu, tambahkan buah-buahan yang mengandungi potasium dalam diet harian anda kerana ia juga mampu menyelesaikan simptom seperti tekanan darah tinggi, diebetis dan kelemahan memori. Untuk mempelbagaikan hidangan anda, sediakan ‘jus buah-buahan potasium’ untuk rasa yang lebih enak!


Monday, August 1, 2011

SI PeMiLiK JilBaB..........................

 ku PERSEMBAHKAN PERINGATAN yang tidak akan engkau lupakan selamanya wahai MUSLIMAH SEJATI...ingat-ingt selalu..dan fahamilah sebaik-baiknya.
BERTUDUNGLAH sebelum ajal menjemput.

• Wanita yang tak bertudung bagai RUMAH YANG TIDAK BERPAGAR.

• tudung malambangkan KEISLAMAN DAN KETAKWAAN.

tudung bukti RASA MALU DAN KESUSILAAN….

tudung menjaga KEWIBAWAAN DAN KEHORMATAN…

tudung mahkota terindah untuk kecantikanmu dan bukti terbesar atas kesopanan serta kesempurnaan dirimu.

• Hai wanita mukmin yang mulia, LINDUNGILAH tubuhmu dari pandangan tajam mata-mata keranjang…

bentengi dengan perisai kesusilaan untuk melumpuhkan panah-panah tajam.• Bukankah satu hal menggelikan sekaligus melucukan bila kita melihat wanita tua melitupi garis-garis keriput di wajah mereka dengan kosmetik dan MENGENAKAN PAKAIAN LAKI-LAKI SEPERTI SELUAR PANJANG DAN T-SHIRT??

BETAPA RUGINYA wanita yang tak berjilbab…

ia sesat dan lalai…


ia MENJUAL SYURGA dengan harga murah untuk MEMBELI NERAKA jahanam dengan harga mahal.

Betapa ruginya para wanita, kala mereka rela melepaskan sesuatu yang lebih baik dan mengambil yang tidak berharga. Yakni ketika mereka memilih BERTABARRUJ(BERSOLEK) menggantikan busana jilbab.

Sepadankah budaya buka-bukaan, menunjuk-nunjuk KETELANJANGAN bila dibandingkan dengan budaya malu, kesusilaan dan kewibawaan ?

Modal menikmati masa muda bagaimana yang engkau inginkan, sementara saat keluar ke jalan tanpa berhijab hakikatanya engkau melakukan dosa setiap orang memandangmu? Hitung setiap hari, berapa jumlah dosa yang engkau pikul akibat tabarrujmu (solekanmu)saat beribu-ribu pasang mata laki-laki menatapmu??

Berfikirlah wahai wanita, betapa sering engkau melakukan dosa besar ini dan MEMPERTONTONKAN AURAT!

Betapa banyak kehormatan yang telah engkau rampas! Banyak sudah fitnah yang enkau bangkitkan! Berapa banyak mata tajam yang telah menelan dangingmu dan menikmati kecantikanmu? Dan berapa banyak jiwa kotor yang ingin menjalin hubungan denganmu?

Totallah JUMLAH DOSA-DOSA ini setiap kali engkau keluar dan pergi sepanjang hayatmu, niscaya engkau mendapatinya sebagai dosa yang sangat berat, membuatmu tertatih-tatih memikulnya. Dan engkau tak kan sanggup membawanya di hari kiamat.

Beginikah cara menikmati masa muda wahai wanita malang, tanpa batas dan aturan-aturan syariat?!

Sesungguhnya jika kamu merenung sebentar JAHILMU walau seminit pasti wajahnmu merah merona karena malu dan ia akan menutup kecantikan dan perhiasannya dari mata-mata buas yang tak tau malu.

Tidak berarti ketika memakai jilbab engkau hidup introvert, menjauh dari pergaulan masyarakat. Sama sekali
tidak. Bahkan sebaliknya, iSLAM mENGHENDAKIMU mENJADI pRIBADI yANG iNDAH, mUDAH aKRAB dAN rAMAH dENGAN oRANG lAIN: tETAP mENJAGA rASA mALU: rENDAH hATI tAPI tIDAK rENDAH dIRI; mEMILIKI hARGA dIRI tANPA dI lITUPI rASA kESOMBONGAN. pEMALU, tIDAK sUKA mENYAKITI, jUJUR, tIDAK bANYAK bERCAKAP, rAJIN, hATI-hATI, bERBAKTI lAGI sUKA mENYAMBUNG sILATURAHMI, tAHU tERIMA kASIH lAGI pENYEBAR, sIAPA mELIHATMU , sIAPA bERKAWAN dENGANMU iA mENCINTAIMU. dAN, sEORANG wANITA yANG mURAH sENYUM sERTA bERPANDANGAN lUAS.

Renungkanlah sendiri betapa berat beban dosa-dosa ini. Dan untuk selanjutnya, ingat kembali tujuanmu dalam kehidupan ini, untuk apa engkau diciptakan? Engkau akan menemukan jawapan yang benar-benar berbeza dengan realita yang engkau jalani. Maka segeralah melakukan taubat tulus kepada Allah sebelum perjalanan ke negeri akhirat terlepas....