Friday, July 22, 2011

Mujadadatunafs & Riadhatunnafs....

Dua orang pelajar sedang berjalan-jalan sambil berbual-bual. Seorang pelajar lebih tua dari yang seorang lagi. Dialog mereka seperti berikut.

Pelajar Muda :
Rupa-rupanya riadhatunnafs itu penting untuk kita memperbaiki diri. Saya ni tak tahulah. Kalau diuji, boleh ke tidak saya ni melakukan riadhatunafs.

Pelajar Tua :
Kalau dah diuji, apa pulak nak riadhatunafs. Mujahadah sajalah.

Pelajar Muda : Eh! Ada beza ke?

Pelajar Tua: Ialah. Mujahadatunafs itu memerangi atau melawan hawa nafsu. Kita kena menahan diri. Kalau kita diuji dengan kesusahan, kita tahan diri dari marah ke, melenting ke, kecewa ke, putus asa ke. Kalau kita diuji dengan kesenangan pula, kita kena tahan diri dari melonjak-lonjak kegembiraan dan lupa diri .

Pelajar Muda : Habis riadhatunnafs tu macam mana pulak?

Pelajar Tua : Riadhatunnafs itu latihan rohani. Konsepnya cari-cari pasal. Tak payah tunggu diuji. Kalau kita rasa kita ni penakut, bawa-bawalah diri jalan sorang-sorang dalam hutan waktu malam. Lebih baik lagi pilihlah malam hujan ribut dan angin kencang. Itu lagi berkesan.

Pelajar Muda : Ya Allah ngerinya! Tiada jalan lain yang lebih senang ke?

Pelajar Tua : Ada. Cari kawasan kubur lama yang terbiar yang penuh semak-samun dan pokok-pokok besar. Biar jauh sikit dari kampung orang, agak-agak kalau menjerit sekuat-kuat hati pun orang tak dengar. Bawalah diri tidur di celah-celah kubur sorang-sorang. Mula dari lepas Isyak sampai ke Subuh. Lebih baik pilih malam bulan mengambang. Cara ini mudah sikit, tak payah jalan-jalan. Tidur saja.

Pelajar Muda : Hee!! Ini dua kali ngeri.

Pelajar Tua : Yalah. Tapi dua kali ganda pulak keberkesanannya.

Pelajar Muda : Rasa-rasanya tak sangguplah saya.

Pelajar Tua : Itulah sebabnya tak ramai orang suka mendidik nafsu.


Allah berfirman dalam Al Qur'an :
Maksudnya
Dan mereka yang bersungguh-sungguh berjuang di jalan-jalan Kami pasti Kami tunjukkan jalan-jalan Kami. Sesungguhnya Allah pasti bersama dengan orang-orang baik. (Al Ankabut: 69)
Tuhan berjanji sungguh-sungguh akan membantu orang yang mujahadah tadi, Tuhan menegaskan lagi bahwa Tuhan bersama orang-orang yang berbuat baik... :)

Monday, July 18, 2011

bismillah......keheningan malam ni buat kita sama2 muhasabah....adakah sudah bersedia kita menjejak alam barzakh yang bakal dijemput untuk kesana duhai diriku...?  

masih terasa saat hari demi hari meninggalkankn usiaku....tapi adakah cukup amal ku untuk syurga nan abadi...terlalu naif diri ini...seringkali diriku merangka2 kebaikan yang bakal dikerjakan...tetapi masih ade duri2 yang mencucuk disetiap langkah ku menuju niat nan baik..

kesal dengan kekhilafan yang ku lakukan....istiqamahkn diriku in ya Allah...agar sentiasa mengharap redho mu....layakkan aku untuk mencapai CINTAmu ya TUHAN..

harapanku padamu TUHAN....ampunilah segala dosa2ku...dosa kedua ibu dan bapaku...lindungilah kami dari kemurkaanmu ya Rabbul Izzati...

Hadiahkanlah ketenangan kepada diriku ini ya Allah....berikanlah diriku ini hidayah agar dapar ku perkuatkan imanku yg lemah ini...